Wednesday, June 15, 2011

Lagenda Alam Melayu - Puteri Bunian & Mahsuri oleh Hakeem


Puteri Bunian


Ringkasan

Puteri Bunian adalah sebuah gadis yang bernama Hawa dari alam bunian atau ‘elf world’ dalam Bahasa Inggeris. Dia jatuh cinta dengan Adam, seorang manusia biasa. Puteri Bunian digambarkan sebagai makhluk tuhan yang cantik. Tambahan pula, makhluk bunian tidak dapat dilihat dengan mata kasar. 


Akhirnya satu daripada mereka harus berkorban dan masuk ke alam orang lain. Tetapi mereka tidak boleh pulang ke alam mereka lagi. Ini boleh menyakiti hati ibu bapa mereka. (Contoh Hawa pergi ke alam Adam dan Hawa tidak boleh pulang ke alam bunian) (Saya tidak dapat jumpa penutup untuk cerita ini dan contoh yang saya memberi adalah apa yang Ibu saya memberitahu saya)


Pelajaran

Saya dapat belajar yang orang bunian boleh lihat manusia tetapi manusia tidak boleh lihat orang bunian.
Saya juga belajar kami tidak patut lakukan perkara yang luarbiasa kerana ia akan membawa akibat. Akibat itu boleh baik ataupun tidak baik.Mahsuri

Ringkasan

Mahsuri adalah anak kepada pasangan Thai. Mereka ke Langkawi untuk cari kehidupan baru. Sebelum dia dilahir, beberapa perkara baik berlaku kepada keluarganya. Bapanya jumpa sebuah gua yang penuh dengan ‘Bird’s Nest’.

Apabila dia boleh berkahwin, ramai orang jatuh cinta dengan Mahsuri kerana dia paling cantik di seluruh Langkawi. Ketua kampung itu pun jatuh cinta dengan Mahsuri. Dia meminta izin dengan isterinya untuk berkahwin dengan Mahsuri sebaga isteri kedua.

Malangnya isterinya menjadi marah dan membuat Wan Darus, anaknya, mengahwini Mahsuri supaya ketua kampung itu tidak boleh mengahwininya.

Sebab Wan Darus adalah seorang pahlawan, dia harus pergi ke perang. Pada masa itu, Mahsuri hamil dengan anak mereka. Dalam masa Wan Darus ke perang, Mahsuri berkawan dengan Deraman, seorang pencerita.

Sebab isteri ketua kampung iri hati dengan kecantikan Mahsuri, dia memberitahu lain yang Mahsuri mungkir kepada Wan Darus dan dia ada sebuah ‘affair’ dengan Deraman. Akhirnya ramai orang percaya buah mulut itu dan mereka menuduh Mahsuri dengan perzinaan.

Deraman melarikan diri kerana dia tahu dia disalah tuduh. Mahsuri ditangkap dan diikat ke sebuah tiang. Dia sepatutnya ditikam tetapi dia tidak mati. Selepas setiap cara untuk melaksananya tidak berjaya, Mahsuri memberitahu algojo (executioneer) untuk membunuhnya dengan kris keluarganya.

Apabila dia ditikam, darah putih keluar, menunjukkan kemurniannya. Ada burung yang terbang atas badannya untuk menutupnya. Sebelum Mahsuri mati, dia menyumpah Langkawi untuk ada tujuh generasi ‘of bad luck’.


Pelajaran


Saya belajar yang kami tidak boleh percaya apa orang lain cakap tanpa memastikan jika ia betul atau salah.

Juga kita tidak boleh lakukan sesuatu yang tidak baik kepada orang lain kerana kita inginkan apa dia/mereka punyai.
Bahan Rujukan

Puteri Bunian
 • Abu
 • Ibu saya
 • http://www.budiey.com/drama-lagenda-puteri-bunian/ (Informasi)
 • http://en.wikipedia.org/wiki/Orang_Bunian (Informasi)
 • http://farm3.static.flickr.com/2655/3950730820_ef52edb392_o.jpg (Gambar Pertama)
 • http://farm3.static.flickr.com/2450/3950795278_e95bca8448.jpg (Gambar Kedua)


Mahsuri
 • Abu
 • Ibu saya
 • http://en.wikipedia.org/wiki/Mahsuri (Informasi)
 • http://www.langkawi-beaches.com/image-files/trip-langkawi-63.jpg (Gambar Pertama)
 • http://media-cdn.tripadvisor.com/media/photo-s/01/05/d7/ca/mahsuri-tomb-1.jpg (Gambar Kedua)   No comments:

   Post a Comment